מה מותר לבנות על המגרש?
על כל מגרש בארץ חלה תכנית בניין עיר (תב"ע), תב"ע תפקידה לקבוע מה יהיה ייעוד הקרקע (לדוגמה: מסחר / משרדים / מגורים / תעשיה / מלונאות ועוד), מה יהיה שטח המגרש, מה יהיה מס' המגרש, כמה קומות יהיה ניתן לבנות עליו, כמה אחוזי בניה או שטח במ"ר יהיה ניתן לבנות עליו, כמה שטח עיקרי וכמה שטח שירות, קווי בניין או תכסית אשר קובעת את שטח קומת הקרקע, ועוד הוראות לעניין הזכויות החלות על הקרקע.
על מנת לברר איזה זכויות חלות על הקרקע שלנו יש לנו מספר אתרים בהם ניתן לראות איזה תב"ע חלה על כל מגרש, להלן שלושת האתרים העיקריים:
האתר הראשון ממנו אפשר להפיק את התב"ע הוא האתר "איתור תכניות" של רשות מקרקעי ישראל – https://apps.land.gov.il/TabaSearch/#/Plans (יש לרשום את גוש והחלקה של המגרש הרלוונטי או לחפש באמצעות מס' התב"ע, שם היישוב ועוד אופציות נוספות).
האתר השני הוא אתר מידע תכנוני של מנהל התכנון – https://mavat.iplan.gov.il/SV1
האתר השלישי הוא האתר של הועדה המקומית בו הנכס הרלוונטי נמצא, לצורך העניין הנכס שלכם נמצא בבאר שבע אתם תיכנסו לאתר הועדה המקומית לתכנון ובניה של העיר ב"ש – https://br7.complot.co.il/gush2/
מקורות נוספים מהם אפשר להגיע למידע התכנוני של הנכס שלכם באופן נוח יותר:
דף מידע תכנוני
דף מידע תכנוני מסכם את כל הזכויות החלות על הנכס שלכם לאורך השנים, אותו ניתן להפיק באמצעות מערכת GIS של הועדה המקומית בו נמצא הנכס לדוגמה – https://gis.br7.org.il/apps/br7/ (יש להוסיף שכבה של "ייעוד קרקע" במפה ללחוץ לחיצה קטנה על המגרש הרלוונטי ויקפוץ חלון שממנו ניתן להפיק את דף המידע התכנוני של הנכס שלכם).
אתר גובמאפ של משרד המשפטים
בו אפשר למצוא את הנכס על גבי מפה או תצ"א ולחפש ע"י דקירה של מיקום המגרש את התכניות החלות באיזור, לחיצה על התכנית הרלוונטית ותועברו לאתר רמ"י בו מפורסמות התכניות – https://www.govmap.gov.il/?c=204000,595000&z=0
כמובן שבמהלך השנים חלות מספר רב של תכניות אשר משנות את התכניות הקודמות בחלקם או במלואם, ע"מ לבצע ניתוח מידע תכנוני כראוי יש לבדוק את כל התכניות החלות על הנכס בצורה מדוקדקת, לעקוב אחר השינויים שחלים בייעוד הקרקע ובהוראות הבניה.
חשוב לדעת:
ככל ועם השנים חלו תכניות אשר "משביחות" את הקרקע, לצורך הדוגמא מוסיפות זכויות בניה או משנות את ייעוד הקרקע, יחול בעקבותם גם היטל השבחה לועדה המקומית לתכנון ובניה. בנוסף, אם הנכס נמצא בחכירה וחלות תכניות חדשות אשר אינן נכללות בחוזה החכירה ייתכן ועל מנת להשתמש בהם תידרשו גם בתשלום לרשות מקרקעי ישראל.